Introductie
Als Babbage richten wij ons al ruim 20 jaar op de ondersteuning van medewerkers met een visuele of motorische beperking. Daarbij komt het vaak voor dat we specialistische werkplekonderzoeken verrichten naar de toegankelijkheid van bedrijfsapplicaties en de toegankelijkheid van digitale informatie.
Wij zijn het nieuwe bedrijfsonderdeel Babbage Digital Accessibility gestart omdat wij in de praktijk duidelijk merken dat steeds meer organisaties toegankelijk willen zijn voor alle doelgroepen. Dit kan gaan om mensen met een ondersteuningsbehoefte die voortkomt uit een visuele, auditieve, of motorische beperking. In september 2020 is er een Europees verdrag in werking getreden die de overheid verplicht stelt alle websites en overige informatie toegankelijk aan te bieden. Door onze jarenlange ervaring beschikken wij over specialistische kennis met betrekking tot de toegankelijkheid van informatie op websites en in applicaties. Deze jarenlange ervaring en opgebouwde expertise passen wij toe binnen het nieuwe bedrijfsonderdeel Digital Accessibility.
Digital Accessibility ondersteunt bedrijven en de overheid bij het optimaliseren van de toegankelijkheid van websites en digitale informatie, zodat deze toegankelijk wordt voor alle klanten, burgers en medewerkers. Door verbetering van de toegankelijkheid is een organisatie inclusiever voor alle doelgroepen, waardoor je als organisatie optimaal bereikbaar bent voor klanten of burgers met een ondersteuningsbehoefte.
Dienstverlening: Wat?
We bieden qua dienstverlening een breed pakket aan en willen hiermee de volgende doelstellingen bereiken:
- Verhogen van het bewustzijn m.b.t. de noodzaak qua verbetering van de digitale toegankelijkheid voor alle doelgroepen.
- Inzicht geven in het niveau van de digitale toegankelijkheid van huidige websites, informatiebronnen zoals PDF-documenten en bedrijfsapplicaties.
- Verbeteren van de kennis en inzicht van professionals, zodat toegankelijkheid in de toekomst direct kan worden meegenomen als thema.
- Verstrekken van een certificaat of keurmerk waardoor een organisatie duidelijk kan maken wat de huidige status omtrent het niveau van toegankelijkheid is.
Awareness-Training
Aan de hand van verschillende praktische demonstraties laten we in de Awareness-training zien wat het belang is van toegankelijkheid voor verschillende doelgroepen. Door inzichtelijk te maken waar mensen met een functiebeperking of ondersteuningsbehoefte tegenaan lopen, krijgt de professional inzicht in veelvoorkomende knelpunten. Vervolgens worden handvatten gegeven om de toegankelijkheid voor diverse doelgroepen te verbeteren.
Aan de hand van diverse specialistische tools zoals de Focus Curtain en Inaccessible Website Tool verzorgen we diverse praktische live demonstraties, zodat de professionals inzicht krijgen in de diverse digitale uitdagingen voor mensen met bijvoorbeeld een visuele, auditieve, cognitieve, motorische beperking of leesbeperking.
De Awareness-Training kan zowel online als fysiek worden gegeven en is geschikt voor diverse functiegroepen zoals ICT-, HR-, Marketing-, communicatie- of management-professionals en duurt één dagdeel.
Accessibility Audit
Door het uitvoeren van een Accessibility Audit kunnen we vaststellen wat het niveau van toegankelijkheid is van de huidige website, app, applicatie of informatiebron. Na de uitvoer van het onderzoek ontvang je een uitgebreide rapportage met heldere en onderbouwde conclusies over het niveau van de digitale toegankelijkheid. Daarnaast biedt de rapportage aanbevelingen om eventuele gewenste verbeteringen door te voeren.
Aan de hand van de conclusies in de rapportage kan een toegankelijkheidsverklaring worden verstrekt. Bij aandachtspunten voor ontoegankelijkheid, worden praktische handvatten gegeven om deze in de toekomst te verbeteren. Wanneer uit de verklaring blijkt dat de digitale toegankelijkheid voldoende gewaarborgd is, wordt een digitaal keurmerk worden afgegeven welke op de website kan geplaatst.
In de praktijk gaan wij als Babbage graag samen in gesprek om in kaart te brengen waar binnen jouw organisatie de behoeftes liggen. Het uitvoeren van de Accessiblity Audit is altijd maatwerk gericht op de doelstellingen van het thema toegankelijkheid binnen de organisatie. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om bedrijfsbreed het gehele niveau van digitale toegankelijkheid in kaart te brengen, maar het onderzoek kan zich bijvoorbeeld ook richten op enkele webpagina’s of PDF-documenten.
In-depth Technical Training
Het is belangrijk om in de toekomst te waarborgen dat bij het ontwerp van nieuwe websites, applicaties of apps direct rekening wordt gehouden met de digitale toegankelijkheid. Daarom moeten de professionals beschikken over kennis en inzicht hebben in de technische eisen die worden gesteld vanuit de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.2).
Wanneer toegankelijkheid vanaf het begin wordt meegenomen in het toekomstige ontwerp en de productie van software, kost het waarborgen van het gewenste niveau beperkte tijd. In de In-depth Technical Training wordt dieper ingegaan op de technische aspecten van digitale toegankelijkheid. De training kan een vervolg zijn op de Awareness Training waarin bewustheid rondom de noodzaak van digitale toegankelijkheid wordt verkregen. De In-depth Technical Training wordt verzorgd door een Accessiblity Engineer met een technische achtergrond en is geschikt voor IT-professionals. De training is altijd maatwerk en wordt afgestemd op de vraag en doelstelling van de organisatie. Tijdens de (online) training wordt, indien gewenst, gebruik gemaakt van praktijkvoorbeelden van interne applicaties, apps en informatiebronnen die binnen de organisatie worden gebruikt. De training neemt afhankelijk van de behoefte binnen de organisatie één tot twee dagdelen in beslag.
Wil je meer informatie over de inhoud en kosten van de verschillende vormen van dienstverlening? Of wil je jouw casus vrijblijvend aan ons voorleggen? Neem dan via onderstaand contactformulier contact met ons op of bel ons via 0165-536156.