BTC Software over Digital Accessibility

We hebben heel wat handvatten gekregen waar we nu mee aan de slag kunnen

BCT Software creëert, implementeert en beheert technologische oplossingen voor bedrijf kritische processen voor het MKB, Corporate klanten en overheid. Manager Development Guus Creuwels kreeg vanuit diverse klanten en aanbestedingen steeds meer de vraag of hun software geschikt was voor mensen met een visuele beperking. Want digitale toegankelijkheid staat bij steeds meer organisatie hoog op de agenda.  

Guus Creuwels: “Om te zorgen dat we hieraan kunnen voldoen hebben we contact opgenomen met Babbage. We hebben in het verleden al eerder met Babbage samengewerkt. Destijds hebben zij scripts geschreven om onze software toegankelijker te maken. Ze weten waar ze het over hebben.”

Babbage heeft 2 sessies/trainingen verzorgd: een awareness sessie, en een ‘best practice’ sessie. Het doel van de awareness sessie was het creëren van een stukje bewustwording van de ontwikkelaars, zodat zij tijdens de bouw van de software al rekening kunnen houden met de toegankelijkheid.

Guus Creuwels: “Door Corona verliepen de sessie via Teams maar dit ging prima. Het kennisniveau van Babbage is uitstekend. Dit komt mede doordat de medewerkers die de training gaven zelf visueel beperkt zijn en dagelijks te maken hebben met niet toegankelijke software. Het was dan ook uitermate interessant om te zien (en te horen) met welke uitdagingen zij iedere dag te maken krijgen. Niet alleen in hun werk maar ook privé. Alledaagse websites die niet toegankelijk zijn bijvoorbeeld. Ook de tools waar ze mee werken zoals screenreaders en braille leesregels werden door de collega’s als erg indrukwekkend ervaren. Goed ook om te zien wat er gebeurt als een website niet toegankelijk is. Een echte eyeopener. Door de heldere uitleg en demonstraties zijn we ons allemaal weer meer bewust van de algehele problematiek. We hebben heel wat handvatten gekregen waar we nu mee aan de slag kunnen.”