Babbage verdiept zich in de persoon om wie het gaat

Anita is blind en werkt als juridisch medewerker bij de gemeente Zeist. Haar belangrijkste taak is het behandelen van bezwaarschriften. Dat werk kan ze doen dankzij allerlei aanpassingen.

Anita moet er even over nadenken voor ze antwoord geeft, maar volgens haar werkt ze nu al twintig jaar voor de gemeente Zeist. “Ik kwam er werken, na er stage te hebben gelopen, op het moment dat de personal computer zijn intrede deed. In die tijd waren er nog collega’s met en zonder computer. In de tijd dat ik stagiaire was, nam ik al mijn eigen laptop mee naar het werk. Met behulp van diskettes wisselde ik informatie uit met mijn collega’s. Daarnaast had ik een brailleleesregel. Van spraak maakte ik destijds nog geen gebruik omdat dat nog in de kinderschoenen stond.”

Nieuw besturingssysteem

Via de Braille Sense, een minicomputer met onder meer braille en spraak om overal mee naartoe te nemen, kwam Anita in 2010 in contact met Babbage. “Behalve onderweg werk ik er ook vaak mee in vergaderingen. Eerst werkte ik met een ander apparaat van een Engelse leverancier, maar toen dat kapot ging, moest ik van het UWV een Nederlandse leverancier zoeken. Zo kwam ik bij Babbage uit. Mijn werkgever stapte op een gegeven moment over op een nieuw besturingssysteem: van Windows XP naar 7. Ook werd flexwerken ingevoerd. Een collega, die mij altijd heel goed helpt met ICT, heeft geprobeerd mijn aanpassingen te installeren om ervoor te zorgen dat ik in een nieuwe omgeving kon werken. Met de toenmalige leverancier kwamen we er eigenlijk niet goed uit. We liepen een beetje vast en als we dan vroegen om ons te helpen, waren ze daar wel toe bereid maar zeiden ze eerst wat dat dan zou gaan kosten. Kortom: dat werkte allemaal niet zo goed. We zijn er toen ook mee gestopt omdat ze ons zelfs niet konden garanderen dat het ook ging werken. Van Babbage had ik al gehoord dat zij echt hun best deden om werkplekken in te richten.”

Anita

Plan van aanpak

Het beviel Anita gelijk dat Babbage om te beginnen een “plan van aanpak” opstelde. “Daarvan maakte hoe ik werkte en wat ik nodig dacht te hebben ook deel uit. Het was een op maat gesneden benadering die me gelijk aansprak. De meeste leveranciers daarentegen bieden een soort standaardpakket aan. Kun je je daar niet in vinden, dan houdt het doorgaans op. Van Babbage vind ik het prettig dat ze zich echt verdiepen in de persoon om wie het gaat en wat hij nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Daarom hebben we eerst ook een onderzoek gedaan om te zien hoe ik werk en om de hele ICT-omgeving te bekijken. Er werd ook nog nagegaan of ik wel efficiënt werkte of dat het misschien handiger zou zijn om dingen anders te doen. Zo kwam ik erachter dat ik heel veel dingen niet handig aanpakte. Ik werkte al jarenlang met Supernova maar van de nieuwe mogelijkheden was ik eigenlijk niet goed op de hoogte. Joost van Loon, van Babbage, leerde mij veel handige functies in SuperNova. Omdat Joost zelf een visuele beperking heeft, kon hij extra goed uitleggen waarom bepaalde functies handig kunnen zijn.”

“Al met al werk ik nu veel efficiënter. En dat dus mede dankzij Babbage!”