Sam over OrCam MyEye

Sam Hageraats is zeer slechtziend geboren. Door een ongeluk op zijn twaalfde verslechterde zijn zicht verder.  Sindsdien ziet hij alleen licht en donker. Ondanks zijn visuele handicap wil Sam zo normaal mogelijk deelnemen aan de maatschappij. Dat levert soms praktische problemen op, maar de vindingrijke student laat zich niet zo makkelijk uit het veld slaan.

De achttienjarige student is druk en komt net uit een tentamen als we hem spreken. De opleiding aan de Hogeschool Utrecht bevalt hem goed, hij is vorig jaar begonnen met de studie Rechten en haalt goede cijfers. In zijn vrije tijd doet hij aan goalball, een balsport voor blinden en slechtzienden. Daarnaast speelt hij drum bij de muziekvereniging in zijn woonplaats Schalkwijk. Binnenkort is het eindejaarsconcert en er moet nog veel geoefend worden.

Vindingrijk

De vindingrijke Sam kwam in het nieuws  met een stageoproep op Facebook, waarop hij tot zijn verbazing honderden reacties kreeg. En eind vorig jaar stond hij opnieuw in de krant, toen hij een petitie begon tegen het plan om de vaste buslijnen in Schalkwijk op te heffen. De petitie werd meer dan 600 keer ondertekend, maar het mocht niet baten; inmiddels moet Sam gebruik maken van een belbus die hem naar station Houten brengt. Daar stapt hij over op de trein naar Utrecht, waarna hij de bus neemt naar de Uithof.

OrCam MyEye als hulpmiddel voor zijn studie

Reizen is sowieso knap lastig als je blind bent. Sam heeft onderweg gelukkig veel aan de OrCam. De OrCam is een innovatieve minicamera die aan zijn brilmontuur bevestigd is. Dit hulpmiddel stelt Sam in staat om ontoegankelijke informatie direct toegankelijk te maken. Door naar de te lezen tekst, zoals vertrektijden, te wijzen, leest de OrCam deze tekst voor.

Sam gebruikt het hulpmiddel vooral voor zijn studie. “Tijdens een hoorcollege moet je regelmatig teksten lezen van het digibord. Ik was dan steeds afhankelijk van iemand die het kon voorlezen. Of ik kon het pas later navragen. Ik heb daardoor in het begin veel stof gemist. Toen hoorde ik via-via van de OrCam, en dat leek me ideaal.”

Dankzij OrCam MyEye kan ik personen direct begroeten met de juiste naam

OrCam MyEye herkent ook gezichten. “Ja, dat is ook erg handig,” legt Sam uit. “Als je blind bent, herken je mensen aan hun stem. Als je nieuwe mensen ontmoet, is dat natuurlijk wat lastiger: hun stem kun je in het begin niet direct plaatsen. Dat probleem is nu verleden tijd. De OrCam zegt wie eraan komt. Ik kan die persoon dan direct begroeten met de juiste naam.”

 

“Nu kan ik alles zelf lezen. Dat scheelt zoveel tijd en gedoe! Ik ben veel minder afhankelijk.” 

Natuurlijk zijn er ook momenten dat Sam het apparaatje niet gebruikt. “Tijdens een potje goalball leg ik hem weg. Ik moet er niet aan denken dat hij kapot gaat.” En bij het drummen? “De OrCam kan geen bladmuziek lezen, dus op dat moment heb ik hem niet nodig.” Hij lacht: “Als ze dát nog eens voor elkaar zouden krijgen…”

Vergoeding UWV onder de noemer ‘werkplekaanpassing’

Sam kreeg de OrCam in maart. Hij is er maar wat blij mee. “Nu kan ik alles zelf lezen. Dat scheelt zoveel tijd en gedoe! Ik ben veel minder afhankelijk.” En er bleek nog een onverwacht voordeel: “Ik verdwaal niet meer in de Hogeschool. Het is een enorm gebouw met heel veel verdiepingen, gangen en zaaltjes. De OrCam zegt bij welk lokaal ik ben. Ik ben dan ook erg blij dat het UWV mij een vergoeding voor de OrCam heeft verstrekt en dat dit proces zo soepel is verlopen.” Het UWV verstrekt een vergoeding voor de Orcam onder de noemer ‘werkplekaanpassing’.

De OrCam is een effectief hulpmiddel voor de studie- of werksituatie, die ongelijkwaardigheden voorkomt. Het hulpmiddel stelt studenten met een visuele beperking in staat zelfstandig en direct gedrukte en digitale informatie tot zich te nemen. De vergoeding kan aangevraagd worden via een digitale aanvraag bij het UWV. Ieders specifieke situatie zal vervolgens door een arbeidsdeskundige worden beoordeeld. Het apparaat wordt vervolgens geleverd door Babbage.