Tips om RSI te voorkomen

Repetitive Strain Injury (RSI)

Repetitive Strain Injury wordt ook wel RSI of tegenwoordig KANS (Klachten Arm Nek en Schouder) genoemd. Het is een verzamelnaam voor diverse symptomen die voorkomen in de bovenrug, nek, schouders, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. De klachten worden meestal veroorzaakt door repeterende bewegingen, bijvoorbeeld tijdens het gebruik van de computer. Daarnaast zijn er ook persoonsgebonden of werk gebonden factoren die invloed kunnen hebben op het ontstaan van RSI.
Om de armen, nek en schouders wat te ontlasten zijn er verschillende hulpmiddelen op de markt. Babbage biedt een breed scala van deze producten aan.

Chronische klachten

Een onderdeel van de overkoepelende term RSI, is de muis arm. In het begin kan er worden gedacht aan een vastzittende spier of een ander, kortdurend probleem. Mocht er sprake zijn van continue overbelasting zijn de klachten de volgende dag echter niet weg maar houden deze aan. Dergelijke klachten zijn vaak direct te relateren aan repeterende bewegingen die worden gemaakt tijdens de werkzaamheden. Na een aantal dagen rust kunnen de problemen verdwijnen.
Als er geen rustperiode wordt ingelast of een andere actie wordt ondernomen, zullen deze klachten ook spelen tijdens het huishouden of de persoonlijke verzorging. Op den duur verergeren de klachten en ontstaat er een brandende pijn in de gewrichten en/of spieren van handen, polsen, armen, schouders en/of nek. Deze klachten kunnen leiden tot permanente schade in deze spieren en gewrichten en zelfs tot uitval in de werksituatie.
Onderneem actie voor het te laat is. Wanneer de problemen spelen maar verminderen tijdens periodes van rust, is dit het moment om actie te ondernemen.

Er zijn diverse manieren om de problemen te voorkomen:

  • Kijk eens naar de werkplek. Is de positie van het beeldscherm goed? Staat de bureaustoel juist ingesteld? Een goede houding speelt een belangrijke rol. Wanneer de houding te gespannen is, zorgt dit voor een hogere belasting op de spieren waardoor de kans op overbelasting wordt vergroot.
  • Kijk eens naar de werkwijze. Het invoeren van korte periodes van rust, het afwisselen van houding of regelmatig lopen kunnen ervoor zorgen dat de spieren wat kunnen ontspannen. Daarnaast kan er meer gebruik gemaakt worden van sneltoetsen om op die manier de belasting te verminderen.
  • Bekijk de alternatieven voor het standaard toetsenbord dat gebruikt wordt. Deze kan vervangen worden door een meer ergonomisch type. Door het werken met een ergonomische toetsenbord wordt de natuurlijke houding van het lichaam ondersteund. Er komt minder druk te staan op botten en spieren in de arm waardoor de kans op overbelasting kleiner wordt.
  • Kijk eens naar een verbeterde arm ondersteuning.
  • In ernstigere gevallen kan er worden gekozen voor een alternatieve bediening van de computer, zoals bijvoorbeeld met spraakherkenningssoftware.

Contact

Wil je een product uitproberen of heb je een andere vraag? 
Bel ons of vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.