Dyslexie

Breng het plezier van lezen (weer) terug

Volgens cijfers van het CBS kampt ongeveer 8% van de Nederlandse kinderen tussen de 7 en 12 jaar met dyslexie. De helft daarvan is hiervoor onder behandeling bij een specialist. Een groot deel van de leerlingen met dyslexie is daardoor, behalve van de extra begeleiding die school biedt bij bijvoorbeeld toetsen, afhankelijk van de hulp van derden.

Ook op latere leeftijd kan je tegen problemen lopen als je dyslexie hebt. Soms kan het ook zo zijn dat je dan pas beseft dat je misschien dyslexie hebt.

Als je dyslexie hebt of een leesprobleem en veel moet lezen kost dit veel energie en moet je dus harder werken (overcompenseren) om op hetzelfde niveau te functioneren als je medestudenten of collega’s.

Zowel voor kinderen als voor volwassenen hebben wij de ideale leeshulp die lezen weer leuk maakt.

De ExamReader en OrCam Read ondersteunen beide door tekst om te zetten in audio waarbij je met de ExamReader per zin mee moet lezen wat zelfstandig lezen bevordert en dus zeker voor schoolgaande kinderen een fijn hulpmiddel is. Met de OrCam Read is het ook mogelijk om hele pagina’s ineens te selecteren en voor te laten lezen. Fijn als je grote hoeveelheden tekst moet lezen.

Lezen hoeft geen straf te zijn

De ExamReader geeft kinderen meer zelfstandigheid en plezier in lezen. Als kind heb je niets  niets anders nodig dan de pen en een boek. Je kan hem overal mee naar toe nemen want hij past met gemak in je (rug)zak. Uiteraard kan je ook als student of volwassene hiermee uit de voeten.

De ExamReader scant per zin en leest deze hardop of via een koptelefoon voor. Dit zorgt ervoor dat je iedere zin moet meelezen. Dit helpt om zelfstandiger te leren lezen. Hierdoor gaat er een wereld voor je open want je kan informatie tot je nemen die anders niet toegankelijk was. Overal en altijd! Waarom wachten als de techniek er is.

Daarnaast kan de ExamReader ook op school gebruikt worden. Zo kan je van ieder boek een luisterboek maken met als grote voordeel dat het zelfstandig lezen bevordert.

Er is geen internetverbinding nodig wat ervoor zorgt dat  dat de pen geheel zonder externe hulp gebruikt kan worden en niet fraudegevoelig is.

lezen onder de dekens

De grootste voordelen op een rij:

  • Ontwikkelt begrijpend lezen
  • Ondersteunt meerdere talen
  • Bevordert leesonafhankelijkheid
  • Verbetert het zelfvertrouwen van scholieren en studenten

Nog niet overtuigd? Wat houdt je tegen om de ExamReader uit te proberen?

Verkort je studietijd en werk efficiënter!

De OrCam Read is speciaal ontwikkeld voor mensen met dyslexie, leesproblemen, leerproblemen of leesmoeheid. Het apparaat heeft de grootte van een pen en wordt ook op deze wijze in de hand vastgehouden. Via een foto maakt de OrCam Read een tekst toegankelijk door deze om te zetten naar gesproken audio. De ingebouwde laser helpt jou als gebruiker bij het aanwijzen van de tekst die je wilt verwerken. Het apparaat beschikt over twee verschillende lasermodi waardoor je gemakkelijk kunt kiezen tussen het scannen van de gehele pagina of slechts een deel van de tekst. Op deze manier kun je elke gedrukte of digitale tekst eenvoudig en op jouw eigen tempo verwerken.

Als je Dyslexie hebt of een leesprobleem en veel moet lezen kost dit veel energie en moet je dus harder werken (overcompenseren) om op hetzelfde niveau te functioneren als je medestudenten of collega’s.

De OrCam Read verminderd energetische klachten (wat vermoeidheid tegen gaat) en zorgt ervoor dat je minder hoeft te overcompenseren bij het intensief lezen van grote hoeveelheden informatie. Doordat specifieke teksten of zelfs gehele bladzijdes auditief verwerkt worden kun je met hogere snelheid informatie verwerken. Dit leidt tot meer  leescomfort wat minder energie kost.

Grootste voordelen op een rij:

  • Werkt altijd en overal, geen internet nodig
  • Gesproken audio
  • Eenvoudig in gebruik

Test hem nu zelf geheel vrijblijvend uit.

Stefan Twigt , HR, Transformation & Change Consultant bij Sia Partners over de OrCam Read

“Dankzij de OrCam Read is elk boek toegankelijk, ook als er geen audioboek van bestaat. Met name voor vakliteratuur en lesboeken is dat een enorme verrijking. Ik heb gemerkt dat het meelezen met wat de OrCam Read voorleest een heel goede training is om beter begrijpend te kunnen lezen. Bovendien is het device heel eenvoudig in gebruik. De OrCam Read is een mooi voorbeeld van hoe een apparaatje voor meer inclusie zorgt op de werkvloer.”

Dyslexie

Circa 800.000 mensen hebben dyslexie. Vaak wordt dit op de lagere school als vastgesteld maar soms kan je er ook pas op volwassen leeftijd achter komen dat dit de reden is dat je moeite hebt met o.a. lezen.

Wat is Dyslexie precies?

Volgens van Dale: het on­ver­mo­gen om let­ters, woor­den en zin­nen goed te le­zen, als ge­volg van de ge­brek­ki­ge ver­wer­king van de waar­ge­no­men in­for­ma­tie (het om­ke­ren van let­ters in woor­den en van woor­den in een zin, het een zin niet ge­heel over­zien, het niet-her­ken­nen van een woord­beeld, ver­keer­de klem­to­nen leg­gen enz.)

Wil je meer informatie hierover kijk dan eens op de onderstaande websites:

1-8 oktober week van Dyslexie

Van 1 t/m 8 oktober vind de wereldwijde DYSLEXIA AWARENESS WEEK plaats.  HOI Foundation en Dyslexie Font bieden dan een week vol inspirerende off- en online sessies over het brede beeld van dyslexie voor ouders, leerkrachten, experts, werkgevers, kinderen en dyslectici zelf.
Dit jaar is het thema ‘de POWER van het anders denken’. Wil je meer weten kijk dan hun website.

Kidsdag en Webinar

Tijdens deze week is Babbage te gast op de kidsdag op 3 oktober van de Week van de Dyslexie en we organiseren een Webinar over dyslexie. Hoe past dit in de moderne inclusieve tijd? En welke innovaties zijn er beschikbaar die lezen weer leuk maken in plaats van een opgave. Te gast tijdens dit Webinar is Tamara Vreeken van de HOI Foundation.