Dyslectisch festival

Maak lezen toegankelijk en leuk!

De scholen zijn weer begonnen wat voor veel kinderen in het basisonderwijs weer een spannende tijd is. Wat moeten ze dit jaar gaan leren en gaat dit lukken? Voor kinderen met dyslexie geeft dit extra spanningen.
Volgens cijfers van het CBS kampt ongeveer 8% van de Nederlandse kinderen tussen de 7 en 12 jaar met dyslexie. De helft daarvan is hiervoor onder behandeling bij een specialist. Een groot deel van de leerlingen met dyslexie is daardoor, afhankelijk van de hulp van derden.
Het oefenen om beter te leren lezen is uiteraard van groot belang. Maar als het lang duurt of helemaal niet lukt kan dit frustraties opleveren. Ook het feit dat ze altijd hulp nodig hebben. Hierbij kan bijvoorbeeld de ExamReader hulp bieden.

Meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.

ExamReader

De ExamReader biedt nieuwe mogelijkheden. Deze voorleespen geeft kinderen meer zelfstandigheid en plezier in lezen. Als kind heb je niets anders nodig dan de pen en een boek. Je kan hem overal mee naar toe nemen want hij past met gemak in je (rug)zak.
De ExamReader scant per zin en leest deze hardop of via een koptelefoon voor. Dit zorgt ervoor dat je als kind moet meelezen wat er staat, wat helpt om zelfstandiger te leren lezen. Hierdoor gaat er een wereld voor ze open en kunnen ze informatie tot zich nemen wat ze anders niet lukt. Waarom daarmee wachten als de techniek er is. Het is een fantastische aanvulling op de behandeling.

Gebruik van de ExamReader:
Deze pen wordt in de hand gehouden als een soort markeerstift. Vervolgens wordt de ExamReader over het papier heen gehaald alsof men iets highlight. Dit lukt wanneer het kleine pinnetje (wit) aan het uiteinde van de pen ingedrukt wordt. De tekst komt op het display te staan en wordt uitgesproken.

Let hierbij op het volgende:
– Hoek van de pen: Haal de pen in een hoek van 45 graden over het papier. Niet te recht omhoog, maar ook niet te schuin. Het is even oefenen om er de handigheid in te krijgen.
– Snelheid: haal de pen niet te snel over het papier. Probeer langzaamaan de snelheid op te bouwen om zo correct mogelijk te scannen.
– Lettertypes: De ExamReader kan de meest gangbare lettertypen lezen, wat voldoende zou moeten zijn voor een leesboek, brieven etc. Digitale teksten lezen is dus niet mogelijk.
Introductievideo.
Volledige handleiding. 
De prijs van de ExamReader bedraagt €349,- incl. BTW en kan via de webshop besteld worden: https://babbage.com/product/examreader/

Orcam Read

De OrCam Read is speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking, dyslexie, leesproblemen, leerproblemen of leesmoeheid. Het apparaat heeft de grootte van een pen en wordt ook op deze wijze in de hand vastgehouden. Via een foto maakt de OrCam Read een tekst toegankelijk door deze om te zetten naar gesproken audio. De ingebouwde laser helpt jou als gebruiker bij het aanwijzen van de tekst die je wilt verwerken. Het apparaat beschikt over twee verschillende lasermodi waardoor je gemakkelijk kunt kiezen tussen het scannen van de gehele pagina of slechts een deel van de tekst. Op deze manier kun je elke gedrukte of digitale tekst eenvoudig en op jouw eigen tempo verwerken.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=AJ5WZ0_A2go

Het is goed om de volgende link alle instructievideo’s door te nemen (in het Engels) en eventueel ook de volledige handleiding.  Instructievideo’s OrCam Read zijn hier te vinden: https://www.orcam.com/en/read-user-area/

De OrCam Read is aan te schaffen via onze webshop: https://babbage.com/product/orcam-read/

Vergoedingsmogelijkheden Dyslexie

Zorgverzekeraar: Alleen daisyspelers zijn aan te vragen via de zorgverzekeraar.
UWV: Helaas zijn er geen vergoedingsmogelijkheden via het UWV. Vaak worden voorzieningen voor dyslexie aangevraagd via de school. De scholen moeten een dyslexieprotocol hebben met mogelijke ondersteuningsmogelijkheden.
WMO: Helaas is het via de WMO ook niet mogelijk om vergoeding te krijgen voor de voorleespennen. Het enige hulpmiddel dat vergoed wordt is een Daisyspeler.

Uitproberen?
Het is mogelijk om de ExamReader en Orcam Read uit te mogen proberen op school in samenwerking met de meester/juf. De bruikleenperiode is geheel gratis. Echter vragen wij wel op de pennen na bruikleen verzekerd retour te zenden. De kosten à 14,90 EUR zijn voor de school/verzender om te betalen.
Voor vragen of onduidelijkheden kunnen jullie contact opnemen via het onderstaand contactformulier.