Dyslectisch festival

Maak lezen toegankelijk en leuk!

De scholen zijn weer begonnen wat voor veel kinderen in het basisonderwijs weer een spannende tijd is. Wat moeten ze dit jaar gaan leren en gaat dit lukken? Voor kinderen met dyslexie geeft dit extra spanningen.
Volgens cijfers van het CBS kampt ongeveer 8% van de Nederlandse kinderen tussen de 7 en 12 jaar met dyslexie. De helft daarvan is hiervoor onder behandeling bij een specialist. Een groot deel van de leerlingen met dyslexie is daardoor, afhankelijk van de hulp van derden.
Het oefenen om beter te leren lezen is uiteraard van groot belang. Maar als het lang duurt of helemaal niet lukt kan dit frustraties opleveren. Ook het feit dat ze altijd hulp nodig hebben. Hierbij kan bijvoorbeeld de ExamReader hulp bieden.

Meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.

Orcam Read

De OrCam Read is speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking, dyslexie, leesproblemen, leerproblemen of leesmoeheid. Het apparaat heeft de grootte van een pen en wordt ook op deze wijze in de hand vastgehouden. Via een foto maakt de OrCam Read een tekst toegankelijk door deze om te zetten naar gesproken audio. De ingebouwde laser helpt jou als gebruiker bij het aanwijzen van de tekst die je wilt verwerken. Het apparaat beschikt over twee verschillende lasermodi waardoor je gemakkelijk kunt kiezen tussen het scannen van de gehele pagina of slechts een deel van de tekst. Op deze manier kun je elke gedrukte of digitale tekst eenvoudig en op jouw eigen tempo verwerken.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=AJ5WZ0_A2go

Het is goed om de volgende link alle instructievideo’s door te nemen (in het Engels) en eventueel ook de volledige handleiding.  Instructievideo’s OrCam Read zijn hier te vinden: https://www.orcam.com/en/read-user-area/

De OrCam Read is aan te schaffen via onze webshop: https://babbage.com/product/orcam-read/

Vergoedingsmogelijkheden Dyslexie

Zorgverzekeraar: Alleen daisyspelers zijn aan te vragen via de zorgverzekeraar.
UWV: Helaas zijn er geen vergoedingsmogelijkheden via het UWV. Vaak worden voorzieningen voor dyslexie aangevraagd via de school. De scholen moeten een dyslexieprotocol hebben met mogelijke ondersteuningsmogelijkheden.
WMO: Helaas is het via de WMO ook niet mogelijk om vergoeding te krijgen voor de voorleespennen. Het enige hulpmiddel dat vergoed wordt is een Daisyspeler.

Uitproberen?
Het is mogelijk om de ExamReader en Orcam Read uit te mogen proberen op school in samenwerking met de meester/juf. De bruikleenperiode is geheel gratis. Echter vragen wij wel op de pennen na bruikleen verzekerd retour te zenden. De kosten à 14,90 EUR zijn voor de school/verzender om te betalen.
Voor vragen of onduidelijkheden kunnen jullie contact opnemen via het onderstaand contactformulier.