Het jaar 2020 heeft mij veel gebracht

Begin 2020 vonden de VeineDAGEN plaats. Dé plek waar je informatie krijgt als ouder of professional over de begeleiding van kinderen en jongvolwassenen met een beperking. Jara en haar moeder woonden op deze beurs een lezing bij van Joost van Loon. Joost werkt bij Babbage en gaf op de beurs een presentatie over het optimaal functioneren met een visuele of een motorische beperking. “Wij waren erg geïnspireerd door wat Joost vertelde en wilden meer weten over de hulpmiddelen en de diensten waar hij het over had. Via hem kwamen wij in contact met Sander van Minderhout (gezondheidstechnoloog, red.) en de rest is geschiedenis.’’

Snel handelen én ondersteuning op maat

“Nadat wij aan Sander over mijn situatie vertelden, kon hij ons meteen helpen. De afgelopen jaren hielp mijn moeder mij bij al mijn schoolwerk. Door een aandoening ben ik niet in staat om mijn armen en benen te gebruiken en kan ik dus mijn handen niet inzetten voor schoolwerkzaamheden. Sander vertelde ons over software en hardware waardoor ik dit allemaal zelfstandig zou kunnen uitvoeren. Alles is toen snel gegaan. Op basis van mijn behoeften stelde Sander, in samenwerking met het UWV, vast welke hulpmiddelen het beste werkten voor mij. Sander wist heel goed wat ik nodig had. Babbage bood mij daarna de software Dragon waardoor ik via spraakcommando’s mijn computer kon bedienen. Met de hoofdmuis is het voor mij nu veel makkelijker om de muispijl en de cursor op mijn computer te verplaatsen. Ook kwam Sander een aantal keer langs om trainingen te geven zodat ik alle functies van de software en de hoofdmuis helemaal begreep.
Ik pikte alles snel op. Dragon wende snel aan mijn stem en mijn moeder hoeft nu niet alles meer mee te schrijven. Ook kan ik al mijn huiswerk zelf maken. Het werken met deze hulpmiddelen heeft mij dus veel zelfstandiger gemaakt en daar ben ik meer dan blij mee. Mijn moeder ook trouwens!”

Zoektocht

In het verleden hebben Jara en haar moeder geprobeerd om passende hulpmiddelen te vinden. Maar dit ging niet van een leien dakje. “De zorgverzekeraar en ergotherapeut konden destijds niets meer betekenen. Eerder deed ik geen reguliere opleiding waardoor een vergoeding van het UWV niet mogelijk was. Toen Babbage ons kwam helpen ging dit totaal anders. Babbage wees ons op de mogelijkheden van deze vergoedingen via het UWV. Alles waar Sander en Babbage mij mee hebben geholpen heeft mijn leven heel erg veranderd. Ik hoef nu niet te wachten tot mijn moeder kan meeschrijven, maar kan alles in mijn tempo en naar mijn eigen zin doen. Dat is zo’n goed gevoel. De eerste ontmoeting op de beurs is nog niet eens een jaar geleden en in het afgelopen jaar is er voor mij heel veel veranderd. Als ik in de toekomst nieuwe hulp of uitleg nodig heb, dan weet ik dat ik altijd goed geholpen zal worden.’

Ondersteunende technologie

Babbage biedt meer bedienings- en invoermogelijkheden voor het verwerken van informatie. Denk hierbij naast spraakherkenning of hoofdbediening ook aan voet- of oogbediening en aan armondersteuning, efficiëntere invoer en aangepaste toetsenborden. Wat betreft een visuele beperking kan Babbage oplossingen leveren zoals vergrotingssoftware op de computer, speciale camerasystemen voor op school en ondersteunende braille software en apparatuur.
Begeleid je een scholier, leerling of cliënt met een visuele of motorische beperking of loop je zelf tegen dit soort problemen aan, net als Jara? Deel jouw casus met ons en bekijk wat wij in jouw situatie kunnen betekenen.