Icoon Babbage

Leesoplossingen: ontdek de mogelijkheden

Welkom op onze pagina met praktische tips en voorbeelden van technologie die kunnen ondersteunen bij het lezen met een leesbeperking. Om een goede indruk te geven hoe dit er in de praktijk uit ziet, laten we je eerst graag alle mogelijkheden van o.a. Orcam zien. 

Lezen is voor iedereen mogelijk

Dyslexie, (niet) aangeboren hersenletsel, afasie, visuele beperking, analfabetisme: er zijn verschillende aanleidingen waardoor mensen een leesbeperking ervaren. Wij krijgen vaak de vraag wat er nu mogelijk is om tóch dat ene boek, de post, straatborden enzovoorts te kunnen lezen.

De techniek staat niet stil en de mogelijkheid om teksten auditief te verwerken lijkt een goede oplossing om tot taalverwerking te komen wanneer dit visueel moeizaam gaat. Tekst-naar-spraak (OCR) techniek staat niet stil waardoor verschillende mogelijkheden zijn om informatie tot je te nemen. Vaak zijn deze hulpmiddelen eenvoudig te gebruiken waardoor je je volledig kan focussen op wat je wil lezen.

Vergoedingsmogelijkheden

In bepaalde gevallen kunnen deze hulpmiddelen vergoed worden. Wanneer het hulpmiddel slechts thuis wordt vergoed kan er aanspraak zijn bij de zorgverzekeraar of de gemeente. Wil je het hulpmiddel gebruiken tijdens je werk? Dan kan het UWV een oplossing voor jou bieden. Benieuwd naar de vergoedingsmogelijkheden in jouw situatie? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!

OrCam Read

Speciaal ontwikkeld voor mensen met dyslexie, leesproblemen, leerproblemen of leesmoeheid

De OrCam Read is speciaal ontwikkeld voor mensen met dyslexie, leesproblemen, leerproblemen of leesmoeheid. Het apparaat heeft de grootte van een pen en wordt ook op deze wijze in de hand vastgehouden. Via een foto maakt de OrCam Read een tekst toegankelijk door deze om te zetten naar gesproken audio. De ingebouwde laser helpt jou als gebruiker bij het aanwijzen van de tekst die je wilt verwerken. Het apparaat beschikt over twee verschillende lasermodi waardoor je gemakkelijk kunt kiezen tussen het scannen van de gehele pagina of slechts een deel van de tekst. Op deze manier kun je elke gedrukte of digitale tekst eenvoudig en op jouw eigen tempo verwerken.

Gebruikersrichtlijnen en tutorials OrCam Read

Ga naar de pagina voor de Orcam Read

orcam Read

OrCam MyEye

De OrCam MyEye is een bril met een zeer geavanceerde camera die direct teksten in jouw omgeving kan omzetten naar spraak. De camera klik je eenvoudig op de meegeleverde bril of jouw eigen montuur. Vervolgens kun je de camera richten op gedrukte tekst zoals in een vaktijdschrift, boek, reader of handout. Door met je vinger naar de tekst te wijzen, spreekt de OrCam MyEye vrijwel direct daarna de tekst uit met een Nederlandse stem van hoogwaardige kwaliteit.

De OrCam kan daarnaast teksten lezen op een smartphone, informatiebord, tablet, digibord, computerscherm of bord met bus of treintijden.

Het is een krachtig hulpmiddel voor de thuis, studie- of werksituatie waarbij het noodzakelijk is dat gedrukte of digitale informatie direct beschikbaar is en waarbij je niet afhankelijk wilt of kunt zijn van anderen om informatie toegankelijk te maken. Sam Hageraats heeft dit zelf ervaren. Lees Sam’s verhaal hier.

De OrCam kan direct zowel gedrukte als digitale informatie uitspreken door slechts met je vinger naar de tekst te wijzen. De spraak kun je direct horen via de speaker in de camera of je kunt bluetooth headphones aansluiten. Het apparaat is ontzettend licht zodat je het gemakkelijk mee kunt nemen.

Ga naar de pagina voor de OrCam MyEye

Orcam MyEye in werkomgeving

Over ons

Babbage biedt oplossingen aan personen met een visuele-, motorische- of leesbeperking binnen werk-, studie- of thuissituaties om hen zo te helpen deze beperking optimaal te compenseren zodat zij volledig kunnen participeren aan de maatschappij. Dit doen wij door:

  • Advisering, levering, installatie en support van een brede range aan zowel hardware- als softwarematige hulpmiddelen.
  • Het bieden van softwarematige aanpassingen van de werkplek.
  • Specialistische training in het gebruik van onze hulpmiddelen, voor zowel studenten als werkenden.

Benieuwd naar onze oplossingen? Bekijk alle oplossingen die wij bieden.

Nieuwsgierig welke oplossingen verder mogelijk zijn met een leesbeperking? Kijk dan op onze website voor de overige leesoplossingen.

Contact

Wil je een product uitproberen of heb je een andere vraag? 
Bel ons of vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.