Blij met Babbage
Gijsbert volgde basisonderwijs aan een Mytylschool. Dat is een school voor speciaal onderwijs met aanpassingen voor kinderen met een handicap. Hennie vertelt: “De juffen waren eigenlijk continue bezig met zorg, waardoor onderwijs eigenlijk een ondergeschoven kindje werd. Ook de dagelijkse inzet van een onderwijsassistente was niet toereikend. Op een gegeven moment zijn we toen in gesprek gegaan om een deel van persoonsgebonden budget (pgb) in te zetten om Gijsbert drie ochtenden per week te kunnen ondersteunen. De werkdruk is echt heel erg hoog in het speciaal onderwijs en ik denk dat ze terecht zijn gaan staken.”
Regulier onderwijs in de regio
Toen Gijsbert naar het voortgezet onderwijs ging, kwam hij voor dezelfde uitdaging te staan. Hennie vertelt hierover: “Hij kon op een Mytylschool in Rotterdam komen, maar ook daar konden ze niet de zorg bieden die Gijsbert nodig heeft, zonder inzet van eigen pgb. Kinderen moeten dan soms nog lang wachten op hulp, zo hoorden we later. Het tweede aspect wat wij lastig vonden was de lange reistijd naar school toe. Dit alles zette ons aan het denken of het niet mogelijk zou zijn om Gijsbert naar regulier onderwijs te laten gaan op een school in de regio, met ondersteuning van een persoonlijk verzorger (betaald vanuit ons pgb). Hij zou zijn klasgenoten dan ook nog eens tegenkomen in zijn eigen dorp. Uiteindelijk is dit gelukt. Ook voor de school was het nieuw, maar de zorgcoördinator daar denkt gelukkig in mogelijkheden.”
Om goed mee te kunnen komen op zijn middelbare school heeft Gijsbert wel de juiste aanpassingen nodig. Dankzij deze aanpassingen kan hij nu bepaalde taken uitvoeren die zonder hulpmiddelen lastig voor hem zijn. Vanwege zijn spieraandoening kan hij geen pen vasthouden en het gebruik van een toetsenbord is ook lastig. Gijsbert vertelt over de aanpassingen: “Ik heb een programma, ‘Skippy’ heet dat, dan hoef je maar een paar letters te tikken en dan maakt de computer het af”. Ook maakt Gijsbert gebruik van het programma ‘Dragon’. Dit programma zet spraak om in tekst. “Nu gebruik ik het alleen nog thuis, voor huiswerk, maar ik wil het ook graag bij toetsen op school gaan gebruiken. Alleen moet ik dan wel ergens apart zitten anders horen ze al mijn antwoorden in de klas”.
De juiste hulp vinden was een hele zoektocht
Voordat Gijsbert de hulpmiddelen had die hij nu inzet, was het een hele zoektocht om de juiste hulp te vinden. Na diverse wisselingen van ergotherapeuten is Gijsbert uiteindelijk getest door een ergotherapeut die wat meer afwist van mogelijkheden om met een motorische beperking een computer te bedienen. De uitkomst van dit onderzoek is naar het UWV gestuurd, met het verzoek of Gijsbert bepaalde hulpmiddelen vergoed kon krijgen. Het UWV wilde wat meer informatie hebben en heeft daarom contact gelegd met Babbage. Gijsbert heeft vervolgens een onderzoek gekregen van Babbage waar ook iemand van het UWV bij aanwezig was. Er is toen goed onderzocht welke aanpassingen Gijsbert het beste kan gebruiken.
Gelukkig heeft Gijsbert de aanbevolen aanpassingen gekregen en kan hij naar een reguliere middelbare school. Zijn moeder vind het wel eens jammer dat hij de aanpassingen niet eerder heeft gekregen. “Als hij die hulpmiddelen op de mytylschool al had gehad, was hij hier al veel vaardiger mee geweest en goed klaargestoomd voor het middelbaar onderwijs.”
Contact
Wil je een product uitproberen of heb je een andere vraag?
Bel ons of vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.