Icoon Babbage

Leren, studeren of werken met een motorische beperking: handige tips en praktijkvoorbeelden

Welkom op onze pagina met praktische tips en voorbeelden van technologie die kunnen ondersteunen bij het leren, werken of studeren met een motorische beperking. Om een goede indruk te geven hoe dit er in de praktijk uit ziet, laten we je eerst graag de ervaringen van Gijsbert en Jara zien. Daaronder zijn tips te vinden om te werken of studeren en uiteindelijk ook een goede indruk van veel voorkomende ondersteuning in de praktijk.

Bekijk hier de ervaringen van Gijsbert en Jara

 

Jara volgt door de inzet van technische hulpmiddelen zelfstandig haar opleiding.
Benieuwd hoe zij dit heeft ervaren?  Lees Jara’s verhaal.

Daarnaast vertelt Gijsbert hoe hij, met de ondersteuning van hulpmiddelen, de overstap heeft gemaakt naar regulier onderwijs.
Lees het complete verhaal van Gijsbert.

Praktische tips om te leren en studeren met een motorische beperking.

Het kan voorkomen dat een leerling niet kan leren met pen en papier, of dat deze op een later moment over moet op digitaal werken door een motorische beperking. Wanneer dit aan de orde is, kan het raadzaam zijn om ondersteunende hulpmiddelen en of software in te zetten. Hieronder wat kleine tips die kunnen helpen:

  • Standaard is altijd beter, soms zijn de toegankelijkheidsopties van Windows of Chrome OS al toereikend. Zo kun je met deze standaard functies plaktoetsen inzetten om het eenhandige typen te bevorderen of kun je dubbele toetsaanslagen wegfilteren.
  • Wanneer een leerling moet overstappen naar het digitale werken, maar de aanslag van een normaal toetsenbord te zwaar is, kan een toetsenbord met een lichte aanslag hier de oplossing zijn.
  • Vaak zijn lesmethodes ook digitaal beschikbaar. In deze methode, of met een toegankelijke pdf-reader, kan de leerling digitaal hetzelfde werk uitvoeren in een werkboek.
  • Kan een leerling typen, maar met beperkte snelheid, kan woord voorspellende software een uitkomst zijn. Met deze software hoeft de leerling geen hele woorden meer te typen waardoor hij of zij tot wel 50 procent sneller kan werken.
  • Vaak wordt een hulpmiddel vergoed door het UWV voor een schoolsituatie. Neem contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden.

Heb je een specifieke vraag met betrekking tot een leerling met een motorische beperking of wil je weten welke mogelijkheden er zijn voor een leerling, neem contact op. Dit kan via info@babbage.com of 0165 53 61 56 en wij denken met je mee. 

Praktische tips om te werken met een motorische beperking

Wanneer een werknemer uitvalt als gevolg van een motorische beperking, kan het zijn dat er ondersteunende hulpmiddelen zijn die kunnen helpen bij het uitvoeren van zijn of haar functie. Hieronder wat praktische tips die kunnen helpen.

  • Een juiste werkhouding kan van belang zijn. Zorg dat de werkplek ruimte biedt voor afwisseling. Dit kan door de inzet van een hoog laagbureau, of door de inzet van een ergonomisch toetsenbord of muis.
  • Zorg dat de werknemer de kans krijgt om tijdig te pauzeren of af te wisselen. Maak hierover afspraken of maak gebruik van pauze software om de werknemer hierop te attenderen.
  • Soms heeft een werknemer de juiste hulpmiddelen om te kunnen werken, maar beschikt deze niet over de juiste vaardigheden om dit hulpmiddel in te zetten. Wanneer dit zo is, kan een vaardighedentraining uit onze Babbage Academy een uitkomst bieden.
  • Veel motorische beperkingen gaan samen met (zenuw) pijn. Deze pijn kost de werknemer vaak veel energie. Om wat rust te krijgen, kunnen lange stukken informatie ook worden voorgelezen. Meer hierover vind je onder energiebesparende software.
  • Daarnaast zijn er nog andere ondersteunende technologiën die in combinatie met de bovenstaande mogelijkheden worden ingezet. Enkele voorbeelden van alternatieve muisbediening zijn een hoofdmuis, spraakherkenning, eyetracking.
  • Verder zijn er verschillende aanvullende ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar zoals armondersteuning.
  • Om het toetsenbord en of muis gebruik te reduceren kan gebruik worden gemaakt van spraakherkenningssoftware. Met deze software voer je gegevens in volledig via spraakcommando’s en ben je in staat om door Windows te navigeren in plaats van de muis en het toetsenbord. Zie voor meer informatie onderstaande video.

Over ons

Babbage biedt oplossingen aan personen met een visuele-, motorische- of leesbeperking binnen werk-, studie- of thuissituaties om hen zo te helpen deze beperking optimaal te compenseren zodat zij volledig kunnen participeren aan de maatschappij. Dit doen wij door:

  • Advisering, levering, installatie en support van een brede range aan zowel hardware- als softwarematige hulpmiddelen.
  • Het bieden van softwarematige aanpassingen van de werkplek.
  • Specialistische training in het gebruik van onze hulpmiddelen, voor zowel studenten als werkenden.

Benieuwd naar onze oplossingen. Bekijk alle oplossingen die wij bieden.

Contact

Wil je een product uitproberen of heb je een andere vraag? 
Bel ons of vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.